Nino Negri
barolo fra Lombardia

Danilo Drocco guidet oss gjennom sju flotte viner

En torsdag i november fikk Golia Vinklubb besøk av Danilo Drocco, vinmaker hos Nino Negri, og Line Enerhaugen fra importøren Hagen-Gruppen. Med seg hadde de sju viner som vi skulle smake. Nino Negri er det største og mest kjente vinprodusenten i Valtellina, som ligger i Lombardia. For den geografiinteresserte kan nevnes at Valtellina ligger nord for Comosjøen, grenser til Sveits i nord, og for øvrig er omgitt av Piemonte i vest, Emilia-Romagna i sør og Veneto i øst. Nino Negri produserer hovedsakelig røde viner basert på den lokale Nebbiolovarianten Chiavennasca, med en anelse Merlot (i en av vinene). Selv deres hvite vin er laget på 100% Chiavennasca (!).

Fire av kveldens viner har vært listeført på Vinmonopolet en stund (kun 1 vin som er i kategori 4 det er Nino Negri Grummelo Valtellina Superiore, de øvrige er i BU), mens tre av vinene ble lansert sammen med novemberslippet. Disse tre inngår i serien «Vigne di Montana», («fjellviner), noe som henspiller på de mange bratte og terrasserte vinmarkene.

Danillo Drocco ledet smakingen på en sjarmerende måte. Med stor fortellerglede og engasjement ledet han de 83 deltakende Golia-medlemmene gjennom regionens og vinhusets historie, samt de sju vinene. Danillo er for øvrig ingen novise i faget, han har tidligere jobbet hos Fontanafredda og Prunotto, og har nå ansvaret for Nino Negri og deres viner.

Kvelden ble rundet av med servering av den etter hvert legendariske «Kjetils gryte», som passet perfekt til Nino Negri Sfufsat Valltellina.

Her er kveldens viner

Nino Negri Alpi Retiche IGT 2019

Duft av grønne epler, sitrus og lett floral duft. Lys strågul farge. Smak: krisp i anslaget, lett syrlig, smak av sitrus, aprikos og steinfrukt og en anelse av tropiske frukter som pasjonsfrukt og litchi. Lette kryddertoner med lett salt avslutning.  Godt balansert med 11,5% alkohol. Lang ettersmak, ueiket.
88 poeng

Grumello Valtellina Superiore 2019

Lett rød farge, og duft av jordbær og rød frukt og fioler. Distinkt anslag med medium fylde. Mineralrik overveiende smak av fruktig mørke bær, plommer, svarte moreller/kirsebær. Elegant krydret og lett eiket. Pepper, lær og tobakk er til stede, men ikke framtredende. Behagelig lang ettersmak uten forstyrrende tanniner og alkohol.
87 poeng

[caption id="attachment_15037" align="alignright" width="604"] Serien med tre "fjellviner", Vigne di Montagna, fikk alle høye score da de ble testet på Golia.[/caption]

Sassorosso Valtellina Superiore DOCG Grumello 2019

Klar varmrøgd farge. Duft av kirsebær og jordbær, krydder og blomster. Denne vinen har hele spekteret av duft og smak, som kjennetegner Nebbiolo. Tørkede blomster, røde frukter, svisker, lakris, anis, tobakk og kirsebær, samt vanilje etter lagring i eikefat. Mykt anslag hvor alkohol, tanniner og syre er godt balansert. God og lang ettersmak. Rett og slett en god vin.
89 poeng

Ca´Guicciardi Valtellina Superiore DOCG Inferno 2019

Rubinrød farge. Duft av mørke bær, krydder og tørkede blomster. Mineralrik. Fruktig og floral, tydelige svarte moreller og mørke bær fyller ganen, lett krydret med anis vanilje og rosmarin. Etter litt luft blåser eiken av, og vi kjenner også tydelig bringebær, pepper med en anelse lakris, tobakk og jordtoner. En utpreget tørr vin som allikevel oppleves som myk i avslutningen. Medium fylde, men  kompleks. Typisk italiensk. Tørr, delikat og behagelig. Lang ettersmak tydelige tanniner, noe avrundet.
88 poeng

Fracia Valgella Superiore DOCG 2018

Klar varm rubinrød farge. Duften av middelhavskrydder som rosmarin, basilikum og lavender komplimenterer røde frukter og roser. Medium pluss fylde og godt integrerte tanniner. Vinen bærer også god syre som gir lang og god ettersmak. Smaker av friske blomster, jordbær og plomme. Kandisert sitrus, hint av lakris, de nevnte krydderne og noen jordtoner gjør vinen forholdsvis kompleks, men framstår likevel som elegant.
88 poeng

[caption id="attachment_15041" align="alignright" width="475"] Danilo Drocco (t.v.) fra Nino Negri og Truls Aasterud, Golia Vinklubb, var godt fornøyd etter kveldens smaking.[/caption]

Nino Negri Sfursfat Valtellina 2019

Nebbiolo “apassimento”, som betyr at druene plukkes og legges i 4 kg beholdere, som igjen lagres på 5-600 m høyde i hus som er designet for å gi gjennomtrekk. Kald vind flyter gjennom husene hvor vinen lagres. Druene tørker i mer enn 100 dager, og mister ca 40% av sin fuktighet. Noe som gjør vinen svært konsentrert. Vinen er alkoholsterke med sine 16%, men framstår som tørr og krisp, og ikke like tung som en amarone. Klar og lett intens rødfarge. Duft av jordbær og modne solbær, lakris, estragon, rosmarin og en anelse røyk. od fylde og intense smaker. God syre understøtter både høy alkohol og til dels kraftige tanniner. Vinen er også lett eiket, etter 22 måneder på eikefat, så jeg anbefaler å lufte denne godt. Vinmakeren anbefalte denne til vilt og eller modne oster. Vinen krever kraftige smaker, dersom den ikke skal nytes som aperitif eller etter maten. Ingen typisk dessertvin. God og lang ettersmak, men alkoholen forstyrrer litt. Noen år i flasken før konsum tror jeg ville gjort denne vinen godt.
86 poeng

Carlo Negri Sfursfat 5 Stelle 2018

Nok en “apassimento” vin som i tillegg har fått et år ekstra i flasken, Intens rød farge, en anelse varmere enn rubinrød. Kompleks og fyldig på duft. Et bredt spekter av vanilje, lær, sjokolade og tørket frukt, understøttet av middelhavskrydder og mynte. Denne er noe mindre eiket enn lillebror, og det kan skyldes at denne “kun” får 18 måneder på eikefat. Jeg vil allikevel anbefale en god lufting av denne før servering. Kompleks også på smak, med umiddelbar full tyngde. Mørke moreller, plomme og bjørnebær, understøttet av svisker, lær og lakris. Kraftige tanniner som allikevel føles runde. Lang, silkemyk og voluminøs ettersmak, hvor også mango melder seg på. Vinen bærer fortsatt preg av at den er ung, men kan utmerket vel nytes som den er.
89 poeng.

Robert Mondavi
28. september

Vellykket klubbkveld med amerikansk vin og mat

Onsdag 28. september hadde vi i Golia Vinklubb en smaking av et utvalg av Robert Mondavis viner. Robert Mondavi Winery ble etablert i 1966 – med en klar visjon om å skape viner på høyde med datidens verdensklasse

I Oakville, mellom Yountville og Rutherford, i den sentrale delen av Napa Valley, fant Robert Mondavi det han mente var et område som hadde optimalt jordsmonn og mikroklima for å dyrke frem druer av enestående kvalitet. Et område med perfekt kombinasjon av kjølige vinder, tåke og livgivende solskinn.

En del år senere , i 1994 så Robert Mondavi Private Selection dagens lys. Dette er en separat enhet i porteføljen, grunnlagt for å vise Mondavis kjærlighet til Californias Central Coast.

Smakingen ble ledet av Christian Styren (bildet til høyre), som tross enkelte tekniske problemer (vi fikk ikke projektoren til å fungere som vi ville) holdt et glitrende foredrag og smaking.

Vår vurdering av vinene:

Robert Mondavi Winery, Fumé Blanc 2019
Kr. 379,90
Delikat lys gul, med duft av steinfrukt, lett floral. Solbærblader skinner igjennom som avslører Sauvignon Blanc, men her finnes også noter av hyllebær, aprikos og moden pære.
Svakt sitruspreg og vanilje. Ganske tørr, men blenden av Semillon gir en oljet tekstur. God syrlighet og medium fylde og lengde.
En god vin som ikke gir noen overraskelser
84 poeng

Robert Mondavi Winery, Chardonnay 2018
Kr. 379,90
Gyllen strågul farge. Fruktig aroma, med vanilje og eik.
Smak av tropiske frukter som melon, ananas og banan.
Medium syrlighet og god lengde, Har godt av litt luft, og kan godt serveres rundt 16 grader.
84 poeng

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2019
Kr. 189,90
Delikat rød farge
Duft av jordbær, bringebær, krydder og vanilje
Smak av plomme og kirsebær, vanilje og lette krydder Balansert med myke tanniner. Medium fylde og medium syre, god lengde og en lett krydret ettersmak.
84 poeng

Private Selection Cabernet Sauvignon
Kr. 189,90
Dyp rød farge, med duft av plomme, kirsebær, eik og bjørnebær.
Smak av kirsebær og plomme, med klassiske undertoner av anis og vanilje. Hint av sjokolade, lær og jordtoner.
Balansert og delikat krydret. God syrlighet og nok tanniner, som gir lang ettersmak.
Trenger luft for å dempe eiken.
86 poeng.

Robert Mondavi Winery, Cabernet Sauvignon 2018
Kr. 559,90
Dyp og intens rød farge. Mørke bær krydder og vanilje i duft.
God syrlighet og godt med tanniner som understøttes av 13,5% alkohol.
Jordtoner, anis, mørke bær og vanilje i skjønn forening. Intens og lang smak.
Den har godt av endel luft, men godt luftet er det en meget god vin
90 poeng 

Etter smakingen serverte vi BigMac & Fries, levert på døren fra MacDonalds på Bryn. Noe av det mest amerikanske vi kunne tenke oss.

Ost og vin og ost

24. august 2022

Jan Peter Aursnes, aka Osteperler.no snakket varmt om ost og vin

Onsdag 24. august inviterer vi til ost og vin. Vi får besøk av Jan Peter Aursnes, kanskje Norges fremste ekspert på ost og da spesielt oster laget på upasteurisert melk. Jan Peter driver nettstedet Osteperler.no, er osteansvarlig for Store Norske Leksikon og er også ofte benyttet som dommer ved ulike kåringer av ost. 

Denne onsdagskvelden vil Jan Peter ta for seg mange spennende oster som vi skal smake og ikke minst teste de mot forskjellige viner.

Vi skal smake følgende oster:

Chèvre

Brie de Meaux

Munster (rødkitt fra Alsace)

Comté

Råblå (norsk blåmuggost fra Grindal ysteri)

Til disse osten skal vi prøve tre hvite hvite viner, en lett og fruktig rød samt en portvin, totalt fem forskjellige viner. Etter smaking blir det servert et ostebord med brød, litt honning og syltetøy.

Jan Peter har også fortalt meg at det kan dukke opp en overraskelse under smakingen, eller at han hekter på noen andre oster på ostebordet etterpå.

Vin fra glade druer i Pfalz da Michael Ziegler kom på besøk

27. april 2022

Weingut Alfons Ziegler presenterte sju av sine viner

Referat ved Nina Nesset

Den siste onsdagen i april fikk Golia Vinklubb besøk av Michael Ziegler fra Weingut Alfons Ziegler og Truls Dahl fra importøren Vintønna. Truls startet med å fortelle oss om hvordan besøk hos gode venner i Tyskland førte til et lidenskapelig forhold til vin på druen Spätburgunder (SB) og at jakten på den beste i Pfalz førte ham til Weingut Alfons Ziegler (WAZ). Etter mange år og enda flere reiser dit startet Truls Vintønna med gode venner for at flere skulle få gleden av å smake SB i Norge. I kveld er det vi som skal gledes!

WAZ er en familiedrevet vingård der Alfons, faren til Michael, var den første generasjonen som laget vin selv etter i mange generasjoner tidligere ha solgt druene til andre vinmakere.

Michael Ziegler er stolt av hva de har fått til på under to generasjoner og faren på 90 år er fremdeles med i den daglige driften. Vingården og vinene har fått flere priser blant annet ble hans Pinot Noir Grande Réserve 2016 kåret til beste SB her: SchWein 28. sep 2021 i Oslo.

Det var med humor og varme som vi fikk bli med Michael til Pfalz disse timene og det var tydelig at de gjerne også vil ha oss på besøk. Vingården har et lite hotell/gjestehus Haus Palatinum. Palatinate er forøvrig den engelske betegnelsen for Pfalz.

Vi fikk smake 7 viner der den mousserende (sekt) ble servert som aperitiff alene. Deretter ble det to flighter, en med hvite viner og en med røde viner.

Kvelden avsluttes med deilig fiskesuppe (fra Meny) og baguetter matchet med Alfons Ziegler Riesling Trocken.

Sted og klima

Weingut Alfons Ziegler ligger i St. Martin cirka en times kjøring sør for Frankfurt flyplass. Vinmarkene er på 22 hektar og produserer ca 200 000 flasker per år.

Kalde netter og varme dager er en «winning combo» som Michael selv forklarer. Druen Spätburgunder behøver en lang vekstsesong for å modnes godt, noe den får i dette området. Rieslingdruen liker et kjølig til moderat klima.

Vinene

Alle vinene er økologisk sertifisert og dyrkes i et sunt miljø med sunne druer noe som de mener legger det beste grunnlaget for kvalitetsvin. De er å få tak i på noen pol, men de er lette å bestille og varenumrene er angitt her.

Aperitiff:

Alfons Ziegler Weiss Burgunder Sekt Brut
13624801, kr. 265,-

  • Gylden på farge og med små, fine bobler som varer lenge. Nydelige aromaer av gule epler og smøraktig gjærbakst (brioche). På smak finner vi også gule epler og den har kremet munnfølelse. Smooth! Laget på champagnemetoden og ligget 12 måneder på bunnfall. Weissburgunder er en drue som også kalles Pinot Blanc.

 

Første flight, hvite viner:

Alfons Ziegler Sauvignon Blanc Trocken 2019
12825001, kr. 245,-

  • Lys gylden på farge og høy på duftintensitet med grapefrukt, hylleblomst og stikkelsbær. Deilig og frisk på smak. Passer godt til retter med ingefær eller salat med chêvre.

Alfons Ziegler Riesling Trocken
13625401, kr 235- (liter)

  • Lys gul med florale aromaer og gul frukt. Stilen er frisk og ung på smak av gule epler og sitron. Syren er til stede, men litt i bakgrunnen. Jordsmonnet er løss.

    • Løss - finkornet, porøs jordtype som driver med vinden. Består gjerne av silt, kvarts, feltspat, kalk og ofte organisk materiale. Gulbrun i farge. Løss kommer fra tysk, og betyr løs. Porøs, men fast nok til å klare steile åssider. God dreneringsevne. Kan bidra til fin mineralitet (vinkelneren.no)

Alfons Ziegler Riesling Kabinett Trocken 2019
12822001, kr. 225,-

  • Lys gylden gul, med aromaer av modne epler og sitrus. Mineralsk i stilen både på lukt og smak. Lett med frisk syre. Litt rå på tungen ifølge Michael. Jordsmonnet her er sandsten.

 Andre flight, røde viner:

Alfons Ziegler Spätburgunder 2020
12821901, kr. 235,-

  • Lys blålilla på farge og med fruktige aromaer av røde bær og urter. På smak jordbær og skogsbær med myke tanniner.

Alfons Ziegler Pinot Noir Grand Reserve 2016
13625501, kr. 430,-

  • Varm rød på farge og har modne aromaer av tørket frukt og krydder. Smakrik og fyldig, en nydelig Pinot! 30 måneder på nye og gamle fat. Utsolgt i Tyskland!

Alfons Ziegler Cuvée Matteo Trocken 2018
12824901, kr. 368,-

  • Dyp rød med duft av mørke skogsbær, røyk og hint av vanilje. Robust på smak med integrerte tanniner som er til stede og krever mat, gjerne biff/kjøtt. Michael mener denne har en kraftig middelhavsstil og at det er klimaendringer som nå gjør det mulig å dyrke druen Cabernet Sauvignon i Pfalz. Dette er en blend på 50% Cabernet Sauvignon,  30% Dornfelder og 20% Spätburgunder. 20 måneder på nye fat.

JOSÉ PARIENTE på Golia

Historien til vingården går tilbake til bestefar, José Pariente. På 1960-tallet begynte José Pariente å produsere hvitviner av høy kvalitet av Verdejo-druen fra vingårdene i Rueda. Han var dedikert og hadde tro på sin jord, kvalitet og gleden av å lage vin. Josés ønske om å produsere flotte hvitviner er bakteppet for dagens vingård, som hans datter Victoria Pariente grunnla i 1998. Victoria ønsket å ære sin far og kalte opp vingården etter ham - JOSÉ PARIENTE.

Tjue år senere har Bodegas José Pariente blitt en referanse i Denominación de Origen Rueda, og den holder målet sitt veldig klart: være innovativ og banebrytende, ha respekt og omsorg for jordsmonnet, samt investere i kontinuerlig forskning og utvikling for å øke kvaliteten. I dag styrer tredje generasjon, Martina og Ignacio Prieto Pariente, vingården med samme entusiasme og besluttsomhet som deres forfedre.  

Enrique Garcia tester vinene før kveldens smaking.

Onsdag 16. mars besøkte export manager Enrique Garcia fra José Pariente sammen med Eenya Winther fra importøren JP Wines oss på Golia. Med innlevelse og entusiasme presenterte Enrique kveldens seks viner:

  • José Pariente Sauvignon Blanc 2019

  • José Pariente Verdejo 2020

  • José Pariente Fermentado en Barrica 2018

  • José Pariente Cuvée Especial 2017

  • José Pariente Finca Las Comas 2019

  • José Pariente Apasionado 2019

For nærmere presentasjon av vinene, se Enriques presentasjon her.

Etter vinsmakingen satte vi fram en del flasker (totalt 24) av José Pariente Verdejo 2020 og serverte bagetter samt et «flybrett» levert av Serrano på Alnasenteret bestående av iberico-skinke, to typer manchego, spansk spekepølse, noen oliven og noen salte mandler. Enrique ga det spanske tapasbrettet topp score.

(Og nei, det ble ingen gevinst denne gangen heller…)

Etter vinsmakingen satte vi fram en del flasker (totalt 24) av José Pariente Verdejo 2020 og serverte bagetter samt et «flybrett» levert av Serrano på Alnasenteret bestående av iberico-skinke, to typer manchego, spansk spekepølse, noen oliven og noen salte mandler. Enrique ga det spanske tapasbrettet topp score.