15. november 2023

Casa Vinicola Luca

Onsdag 15. november var viet til Moldova generelt og Casa Vinicola Luca spesielt.
Denne kvelden hadde vi besøk av Ion Luca, eier og vinmaker.
Med seg hadde han seks viner som vi skulle smake. I tillegg til å snakke om sine viner,
så holdt han også en grundig gjennomgang av vinproduksjon i Moldova både før og nå.

Casa Vinicola Luca er en familieeid vingård som har laget utsøkte viner i fire generasjoner! Deres lidenskap for vinproduksjon stammer fra deres dype tilknytning til moldovisk terroir og lokale vinproduksjonstradisjoner.

Reisen begynte med de første vinprodusentene i Lucafamilien, som overvant enorme hindringer for å gjøre drømmen om en privat vingård til virkelighet. Til tross for at familien ble deportert til en arbeidsleir i Sibir under Sovjetunionens regime, holdt familien ut og bevarte sine ferdigheter og kunnskaper ved å jobbe på en statseid vingård i 40 år.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd tok de yngre generasjonene ansvaret og begynte å gjenoppbygge familiens eiendom. I 2011 kunne de stolt presentere Carpe Diem Wines for første gang, og siden har de ikke sett seg tilbake!

I dag overvåkes produksjonen av vinmaker Ion Luca. Med hans ekspertise og veiledning har de lykkes med å eksportere viner til 12 nasjoner på 3 kontinenter. Og er stolte over å ha tittelen som den mest prisbelønte familievingården i Moldova!

Casa Vinicola Luca er en familieeid og -drevet vingård
som lager vin i absolutt toppklasse.

Vil du ha Ion Luca sin presentasjon tilsendt, så send en e-post til truls.aasterud@gmail.com.

I løpet av kvelden smakte vi seks av hans viner:

Casa Vinicola Brut, en frisk musserende vin laget på champagne-metoden. Denne er ikke tilgjengelig på Vinmonopolet.

Casa Vinicola Brut Natur, musserende vin laget på Feteasca Regala og Riesling. Annengangs gjæring på flaske. Ikke tilsatt sukker, dvs nondosage. 13,5%. Kun laget 3500 flasker. Vinmonopolets varenummer: 15635201, pris kr. 299,-. 

Carpe Diem Femme Fatale 2021. Frisk hvitvin laget på de lokale druene Feteasca Regala og Feteasca Alba. Druene ble høstet for hånd i løpet av september 2021. Druene er separat gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker og blandet først i forkant av tapping på flaske. Total produksjon var 6250 flasker. 13,0%. Vinmonopolets varenummer: 15642801.  

Carpe Diem Femme Incredible 2021. Frisk hvitvin laget på en blanding de lokale druene  Feteasca Regala og Viorica, samt de internasjonalt mer kjente Sauvignon Blanc. Druene ble høstet for hånd i løpet av september 2021. Druene er separat gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker og blandet først i forkant av tapping på flaske. Total produksjon var 6350 flasker. 13,0%. Vinmonopolets varenummer: 15643101.  

Carpe Diem Breaking Bad 2019. Rødvin laget på den locale Feteasca Neagra, samt  Merlot og Cabernet Sauvignon. Manuell innhøsting av druene. Videre er druene gjæret separat i temperaturkontrollerte ståltanker. Etter gjæring har de fått 12 til 20 måneder på 225 liters franske eikefat. Vinene er blandet først i forkant av tapping på flaske. Produksjonen var på 3600 flasker. 14.5%. Vinen vil bli tilgjengelig på Vinmonopolet våren 2024. 

Carpe Diem Bad Boys 2018. Kraftig rødvin laget på en blanding av de lokale druene  Feteasca Neagra og Saperavi, samt de mer kjente Merlot og Cabernet Sauvignon. Druene er høstet for hand og gjæret separat i temperaturkontrollerte ståltanker. Separat lagret i franske 225-liters eikefat for 20 til 24 måneder, deretter blandet og tappet på flaske. Vinen holder 14.0%.  Totalt er det produsert 9400 flasker. (Regala AS, som er den norske importøren, opplyser at Bad Boys er en av deres mest solgte viner.) Vinmonopolets varenummer: 15643001.

 

11. oktober 2023

Creation Wines

Sør-Afrikansk snadder på flaske

Onsdag 11. oktober fikk vi besøk av Carolyn Martin og Daniela Messina fra sør-afrikanske Creation Wines. Vingården ble etablert i 2002 av Jean-Claude (JC) og Carolyn Martin, og har alltid levd opp til sitt stemningsfulle navn.

Her bringer hver dag en spennende ny utfordring og innovasjon er en livsstil. Denne trendsettende ånden har formet deres visjon og ført til at eiendommen ble valgt som nr. 4 i 2023 verdens beste vingårder og nr. 1 i Afrika.

Creation holder til i Hemel-en-Aarde (Himmel og Jord) Ridge i Walker Bay Wine Region i Sør-Afrika. I dette lille stykke paradis kombineres nærhet til Atlanterhavet med en høyde på 270 m over havet. I løpet av vekstperioden stiger en strålende termisk virvel av havtåke langs ryggen og oppover Babylonstoren-fjellet, og skaper en gigantisk vifte av virvlende skyer. Dette er bare ett av naturens underverker som bidrar til en kjølig gjennomsnittstemperatur og en nattindeks 12°C lavere enn ved middagstid.

Bemerkelsesverdig 450 millioner år gammel leirjordjord forsterker den vellykkede dyrkingen av spesielt Chardonnay og Pinot Noir ytterligere.

Mens Pinot Noir og Chardonnay er flaggskipene, gir den karakteristiske Creation-terroiren også mulighet for vellykket dyrking av en rekke andre varianter. Takket være den naturlige syren og den resulterende friskheten og balansen, er Creations terroir-reflekterende viner eksepsjonelt matvennlige.

Denne onsdagskvelden var ca 80 personer tilstede. Vi fikk et godt innblikk i både filosofien bak vinene og driften av vingården. Selve smakingen ble ledet av Carolyn og seansen ble krydret med noen interessante videoer. Link til disse ligger nederst, under presentasjon av vinene.

Etter vinsmakingen serverte vi vår signaturrett «Kjetils Gryte» samt Creation Wines Estate Pinot Noir.

Carolyn Martin fra Creation Wines og Carl Odh fra importøren LaMarc Wines, sammen med styret for Golia Vinklubb.

Her er vår vurdering av vinene

Estate Chardonnay. 
Svak strågul
Litt beskjeden duft av honning, eik og pære
Tørt anslag, Mineralsk og syrlig, fruktig lett eksotisk, melon, grapefrukt, eple, eik og fersken.
Dempede toner, godt balansert. En anelse røyk. Medium til langt heng/ettersmak
86 poeng 

Creation Reserve Chardonnay 2022, 
Single vinyard, eller Premier cru som de selv foretrekker.
Strågul
Noe mer aromatisk enn Estate Chardonnay.
Mye av de samme tonene, men noe kraftigere, og noe mer krydret.
Eple, pære, melon, ananas, grønn pepper og en antydning til mynte og kanel fyller ganen.
Rundes av med bittertoner fra grapefrukt, og klassiske eiketoner 
Ganske lang ettersmak. 
88 poeng

Art of Chardonnay Grand cru
Strågul
God duft av klassiske toner. Mineraliteten er tydelig. En ganske fet vin.
Eik, sitrus, vanilje, hint av toast/malolaktiske toner, understøttes av kryddertoner kanel, muskat og svak mynte. Kalkstein og smør, tropisk frukt som ananas og grapefrukt gjør vinen kompleks.
Lang ettersmak
89 poeng

Estate Pinot Noir
Transparent, klar lilla-rød farge
Duft av kirsebær, eukalyptus og røde frukter.
Vinen fyller munnen umiddelbart, og klassiske smaker som kirsebær, bringebær, eik, jordtoner og grønne krydder, understøttes av balanserte tanniner og syre. Vinen dempes noe, og framstår som medium fyldig.
87 poeng

Reserve Pinot Noir
Mørk rød med lilla kant.
Duft av kirsebær, rød frukt og krydder. Svak tobakk og mineralitet.
En deilig Pinot Noir fra Sør-Afrika. Røde kirsebær, tranebær og jordbær med en floral duft. 
Kryddertoner og jordsmonn, gir vinen karakter. Vinen framstår tørr, men god balanse mellom tannin og syre, og iboende fruktighet gjør vinen silkemyk. Jeg velger ordet silke, fordi vi ble oppfordret til å gni på velur og silke, samtidig som vi smakte.
Lang ettersmak
89 poeng

Art of Pinot Noir
Mørk rød, med tydelig lilla kant
Et tydelig floralt anslag med roseblader og fioler understøttes av kirsebær, rød frukt og krydder. 
Tydelig eik, sedertre og vanilje.
Trenger god tid i glasset, før denne framstår som balansert, men det er verd å vente på.

En fabelaktig god Pinot Noir med full tyngde. Røde plommer, villbringebær, tørket krydder av timian. 
Sopp og jordsmonn, røyktoner, sort pepper og svak kanel. Perfekt balansert mellom frukt, struktur og mineralitet.
Smakspaletten er rik, og smaken bare henger i. At dette er vin laget av gode vinmakere er tydelig.
91 poeng

6. september 2023

Balthasar Ress og Weingut Heitlinger

På programmet denne kvelden stod viner fra to tyske topp-produsenter, Balthasar Ress fra Rheingau og derfor fokus på riesling, og Weingut Heitlinger som regnes som en av de beste produsenter av rødviner i Baden, herfra skulle vi smake Pinot Noir.

Vinene ble presentert av Birgit Schmidt, som er eksportsjef for Balthasar Ress. Hun holdt intet mindre enn en master class i tysk vin, med masse ny og interessant informasjon om tysk vinproduksjon generelt og viner fra Balthasar Ress og Wiingut Heitlinger spesielt.

Balthazar Ress ble etablert i Eltville i Rheingau-regionen i 1870. Over 150 år senere er vinhuset Weingut Balthazar Ress fortsatt i familiens eie, nå med Christian Ress som sjef. Han har tatt det meste minst ett skritt videre og i dag er hele vingården økologisk sertifisert. Eiendommen har befestet posisjonen som et lite kvalitetsbevisst vinhus som har ambisjon om å lage de beste riesling og pinot noir som det er mulig å produsere på druer fra noen av de beste vinmarkene i området.

Weingut Heitlinger regnes som en av de mest betydningsfulle produsenter i Tysklands fremste rødvinsdistrikt; Baden. Allerede på 1200 tallet dyrket cisterciener-munker alle varianter av pinot-druer her; pinot noir, pinot blanc, pinot gris og pinot meunier. Over 80% av vinmarksarealet er plantet med pinot noir.

Heitlinger er befestet som en pioner innen biodynamisk vindyrking og er kjent for viner med stor eleganse og presis stil!

Her er vinene vi smakte

Riesling Rheingau Sekt Brut
Musserende hvit. Lett kjellerduft, fruktig og spenstig. Farge strågul
Delikate små bobler, som underbygger smak av eple, sitrus og mineralitet. Denne er laget på Champagnemetoden, som gir en svak eim av brioche og selv om den er tørr, så er den ikke knusktørr. Rund og lang mineralsk avslutning. 
87 poeng

 VDP Gutwein Von unseren riesling trocken blended estate 2021
Servert ved 13 grader hos Golia. Lys gul. Duft av modne epler og og svak petrolum
Krisp i anslaget med svakt krydret undertone, hint av hylleblomst, en anelse grapefrukt og pepper som balanserer moden frukt. Fyldig, forholdsvis lang og rund avslutning 
86 poeng

 VDP Hattenheim feinherb village 2021
Fyldig duft, lett krydret.  Lys gul farge.  Fruktig, moden, mer smak og noe mer tropisk. Modne epler dominerer, men komplimenteres av pærer, melon, aprikos og en anelse honning. Sitron og lime type syrlighet gir en god balanse til sødmen som denne vinen gir. God konsentrasjon og medium lang avslutning
87 poeng 

 Ortswein Rudesheim trocken 2021
Lys gul.  Duft av grønne epler og aprikos, lett petroleum. Friskt anslag. Grønne epler, moden sitrus og tropiske frukter. Mango, mineralitet av kalk og salt og lett florale toner. God syre og god konsentrasjon gir en intens smak. Lett krydret og godt balansert. Lang avslutning. 
88 poeng

VDP Grosse lage Nussbrunnen. Hattenheim trocken 2018 
Lys, gylden farge Kraftig duft av sitronskall, røyk og grapefrukt, svak petroleum og våt jord. Rikt anslag. En vin som virkelig vil vise seg fram, med komplekse smaker, underbygget av krydder, lett eik, nøtter og frukt- En anelse tropisk i form av kokos og litchi. Mineralsk og veldig balansert. Evig lang ettersmak. En svært god vin, som blir enda bedre om et par år.
90 poeng  

 2016 Heitlinger. VDP Rotwein Baden pinot noir trocken 
Lys blårød farge. Duft av røde bær, eik og lær. Kompleks og smaksrik. Røde bær som jordbær, bringebær og kirsebær, understøttes av jordtoner, krydder og lette eiketoner. Tørt anslag og god balanse. Gjæringsprosessen er halvparten stål og halvparten store eikefat. Antydning til lakris i avslutningen. En god vin.
88 poeng
 

2016 Heitlinger VDP ROTWEIN GG Pinot noir
Lett rødoransje farge.  Fruktig og konsentrert. Bringebær, tranebær og kirsebær, krydret -pepper og timian. Toast og jordtoner. God syre og godt balansert. Betydelig mer intensitet enn hva fargen skulle tilsi. Modne tanniner, og balansert alkohol. Burgunderstil . Elegant vin med medium pluss lengde
89 poeng

Norges hyggeligste vinmesse?

Golia vinmesse er vinmessen for deg som

helst smaker sammen med andre

Hva er egentlig den perfekte rammen for å smake god vin?

Tekst: William Graham

Personlig ville jeg sagt i gode venners lag. Og det er kanskje det som gjør vinmessen på Golia så spesiell. Her kommer naboer og gode venner og smaker sammen, og sånt blir det god stemning av og diskusjoner over vinene både med kjente og ukjente.

16 utstillere hadde tatt med seg vin fra alle verdenshjørner, med en klar overvekt av lyse og letter viner som matchet været utendørs perfekt, og kanskje ga litt inspirasjon som match til både sommermat og de varme sommerkveldene på terrassen vi satser på at kommer uansett. Noen hentet kanskje til og med litt inspirasjon til sommermaten fra Giorgio Nepi serverte nydelige italienske delikatesser fra hjemlandet.

Etter at man hadde benyttet muligheten til å smake seg gjennom nesten 200 ulike viner var det mulig å fortsette smakingen og samtalene ute i bakgården hvor en kortreist vinbar hadde åpnet for anledningen med en omfattende vinliste på glass.

Tre sommerfavoritter fra messen:

10426601 Griesel Blanc de Noirs Brut 2020 (kr 329,00)

Med høyere etterspørsel og dermed priser i Champagne, og dessverre høyere temperaturer i Europa må vi som liker godt lagde bobler se oss om andre steder etter gode kjøp. Og her melder tyskerne seg på. Røde epler, røde bær, toast og gjærbakst både på nese og smak. God syre og struktur, fin lengde og en nydelig avslutning. Blanding av de røde champagnedruene Pinot Noir og Pinot Meunier (10%). Et godt alternativ til Champagne som viser at tyskerne mener alvor med sin Sekt. Drikker bra nå, men tåler fint å ligge de neste ti årene. Perfekt som aperitiff eller til sommerens spekemat. 90p

5895501 Alde Eplesider 2022 (kr. 179,90)

Som en på messen sa: «Dette er noe helt annet enn det skvipet jeg forbinder med sider». Nydelig lukt av modne røde epler og blomstereng. Smaker modne røde epler med en nydelig og balansert syre. Fin lengde. Smaken lange sommernetter i Hardanger henger i. Siderbonde Olav Bleie kan åpenbart tingene sine. Et godt vitnesbyrd om at norsk sider er noe å følge med på fremover. Passer ypperlig som aperitiff, til sommerens koldtbord eller sjømat. En liten bonus at alkoholnivået er på 6,9% når sommervarmen slår inn for fullt. 87p

15420001 Cornelisssen Patos Susucaru Bianco 2021 (kr. 299,90)

Jeg pleier egentlig å styre unna de såkalte «kjendisvinene». Men når naturvinnestoren Frank Cornelissen og popstjerne Sondre Lerche slår seg sammen blir det for spennende å ikke teste det ut. Og jammen har ikke de to fått til noe veldig bra. Brune epler, aprikos, honning og blomstereng på nesen, med en smak av brune epler, aprikos, fersken og sopp med hint av sjø. Lang og tørr avslutning med tydelig struktur fra skallkontakten druemosten har hatt under gjæring. Drikk nå eller over de neste fem årene. En nydelig match til oliven og spekeskinke i sommersola, eller sommerens fisk og skalldyr, spesielt med sesongens tilbehør.

Jura - rare viner og sjeldne druer

Onsdag 19. april var kvelden vi skulle bli kjent med viner fra Jura, dette distriktet helt øst i Frankrike, mellom Burgund og Sveits, som for mange har status som kultviner.

Vi hadde seks viner på programmet, alle fra Rolét, og det var Kerstin Ketterer fra importøren Veritable Nordic om skulle ledes oss gjennom både distrikt og viner.

Vi fikk en grundig og lærerik gjennomgang fra Kerstin. Jura er et tema vi tidligere ikke har hatt i Golia Vinklubb, og mange av oss fikk både en og flere aha-opplevelser. 

Etter smakingen av vinene, ble det satt fram fat med ost. Selvfølgelig var Juras egen Comté å finne på fatene, men dessverre lot det seg ikke å oppdrive Morbier, som også er fra Jura. Erstatningen ble en sveitserost, som rent geografisk var passende, og som matchet vinen vi serverte til ostene;  Arbois Tradition Blanc 2015. 

Ønsker du kopi av Kerstins powerpoint slides, så send en e-post til truls.aasterud@gmail.com

Her er vinene vi prøvde, samt våre notater:

Domaine Rolét Cremant
Myk, kompleks med duft av grønne epler og sitron. En lett floral undertone.
Lys gul i fargen. Smak av balansert sitrus og søtere frukter. En anelse ananas og pasjonsfrukt.
Litt bakverk eller brioche som vinfolk foretrekker å kalle det. Mineralrik, tørr med balansert syre.
Strukturert og fyller munnen med velvære. Lang ettersmak og god mousse.
En behagelig cremant. Ikke så spennende, men absolutt ikke kjedelig.
86 poeng

Domaine Rolét Savagnin, Ouille Arbois
Ouille betyr: Som den kommer, og det gjør den. 100% Savagnin, som er drue i Traminer familien. Jordsmonnet er leire og kalk 
Lett strågul i fargen. Duft av mineraler/salt er tydelig, understøttet av pære, aprikos og melon.
Smaker lett eksotisk, gule epler, aprikos og nektarin. Litt strå og litt ull. Kraftig og fruktig smak.
Lite sukker, god syre, framstår som balansert. 
Lett vanilje, svært tørr, men fyldig og litt fet. Lang ettersmak.
88 poeng

Domaine Rolét Etoile Chardonnay. 2019
Gjæres i sement, stål og store gamle eikefat. 
Strågul. Fyldig og kraftig duft av gule epler, sitrus, krydder, løv og sopp. 
Smaken er floral, hvite blomster, gule epler og eikenøtter. Godt balansert syre. 
Fet framtoning med smøraktige undertoner. Medium til lang ettersmak.
De store og gamle eikefatene gir fra seg minimalt med aroma.
Smaken minner om burgundervin.
89 poeng

Domaine Rolét Arboir Chardonnay
Strågul. Duft av modne epler, mineraler, sitrus,  blader, sopp. 
Lett eiket og lett krydret. Modne epler, smør og nøtter lang ettersmak. 
God balanse mellom syre og frukt. Tørr og kompleks på samme tid.
Lett og tørr finish, som sitter lenge i munnen. 
89 poeng

Domaine Rolét Poulsard VV 2021
12% alkohol. Klar lys rød farge, elegant
Duft av søte krydder og røde bær som tranebær, bringebær og rips, understøttet av blomster og løv.
Smaken følger duften. Røde frukter og bær dominerer, hint av markjordbær, men bak
førsteinntrykket finnes jordsmonn, sopp, timian og en anelse plommestein. Lang ettersmak.
En utmerket terrassevin i min bok.
89 poeng

Domaine Rolét Arbois Tradition Blanc 2015
Gyllengrønn. Klassisk duft med lette flortoner, sherrypreg, mineraler, våt stein, valnøtt, oliven og sedertre.
Medium fyldig med god syre, tørrhet og konsentrasjon, undertoner av honning, tørket aprikos og røkt eik, lang ettersmak.
Veldig god match med Comte ost.
90 poeng

 

It was 20 years ago today

Golia Vinklubb
20 år

Fredag 3. mars feiret Golia Vinklubb sitt 20-års-jubileum med stor festmiddag på sitt faste møtested, Golia Velhus. En tre-retters middag med seks matchende viner fra Weingut Künstler stod på menyen.

Fullt hus!

Hele 92 deltakere fylte Golia Velhus denne kvelden som ble åpnet av Truls Aasterud, leder av Golia Vinklubb. I løpet av hans åpningsord fikk gjestene et historisk tilbakeblikk på hvordan vinklubben vokste fra 32 deltakere på det første møtet 5. mars 2003 og til 174 medlemmer i dag.

Mer enn 750 forskjellige viner på 20 år

I løpet av disse 20 årene har det vært arrangert mer enn 130 møter og klubbens medlemmer har fått presentert mer enn 750 forskjellige viner. Golia Vinklubb har tiltrukket seg mange av vinverdenes store personligheter og produsenter, i tillegg til mange dyktige importører, som alle har vært med på å gi medlemmene gode opplevelser og ny kunnskap.

En av de importørene som oftest har vært på besøk, er Record Vinimport, og det var derfor naturlig å spørre om de ville være leverandør av kveldens viner. Alle vinene kom fra en og samme produsent, Weingut Künstler, og vinmakeren selv, Gunter Künstler, var en av de inviterte gjestene. Videre hadde vi invitert Kjell Cordtsen og Hedda Nedler Haugen fra Record Vinimport.

Fantastisk mat

Maten denne kvelden var levert av FOODLAB, et firma vi definitivt kan anbefale andre. Trass i det lille kjøkkenet på Golia Velhus, så tilberedte de tre nydelige retter, alle like delikat lagt opp og helt i henhold til tidsplanen.

Les mer om jubileumskvelden her.

Stille og sprudlende fra Kent

Engelsk musserende vin er for lengst etablert som et seriøst alternativ til champagne. Men stille engelsk vin er også på vei opp, noe som ble demonstrert da produsenten Balfour Hush Heath ble presentert av Svein Falch fra importøren Ewine onsdag 1. februar

Champagne eller engelsk musserende?

Ikke alltid lett å skille fra hverandre i en blindsmaking. Mineraliteten, syrligheten og den forsiktige sødmen er til stede begge steder. Og prisen er gjerne den samme. Men kanskje du får mer for pengene i de engelske dråpene? I hvert fall en så lenge…

Balfour Hush Heath, nær Staplehurst i Kent, er en 400 mål stor eiendom bestående av druestokker og gamle eiketrær. Midt i finner vi Heath Manor, et herskapshus fra 1503. Ekteparet Leslie og Richard Balfour drev tidligere pub og vertshus, med utsikt til en enorm eplehage, en eiendom de fikk mulighet til å kjøpe i 1991. De slo til, fjernet en del av epletrærne og plantet vinstokker i stedet. I starten laget de vin bare til eget og venners bruk, litt søtladne hvitviner. Men så etter noen år fikk de den gode ideen å lage kvalitetsvin. Første plante ble satt i jorden i 2002, og ti år etter kom første gullmedalje. Deres rosa musserende var offisiell vin under OL i London. Ekteparet knyttet til seg høyt kompetente vinmakere, kompetanse er nøkkel til suksess også i Sussex.

 De bygget et praktfullt nytt vinhus i tre i 2010, og har nå et stort besøkssenter med plass til 200 spyttende og svelgende gjester. På vineriet ikke bare gjæres vinen, der tappes den også på flaske og får påklistret den noe konservative etiketten.

Fruktig, ikke stramt

Balfours filosofi er å lage fruktige viner, ikke for stramme og syrestrenge. De har en arbeidskrevende måte å lage vin på. De høster druene etter hvert som de modnes, så i en vin kan det være druer fra flere innhøstingstidspunkter. Alt for å sikre nok modenhet og fruktsødme i vinene.

Flesteparten av druene er standard champagnedruer, altså chardonnay, pinot noir og pinot meurnier. Som alltid når det gjelder engelsk musserende vin, de er laget på champagnemetoden, her hos Balfour med fra ett år og oppover på bunnfallet.

Nok prat, la oss smake vinene!

Deres standard musserende heter Leslie Reserve, og er nå på basislisten i Vinmonopolet. Den har duft av grønt eple, sitron, fersken, blomster, i munnen – en god og fyldig mousse. Lang, fruktig, lett søtlig ettersmak, av røde epler, markjordbær, mineraler, kjeks, frisk syre, forsiktig autolyse, har tolv måneder på bunnfall, en musserende vin som er lett å like, likevel kompleks nok til å tåle matretter som skalldyr og spekeskinke.

Brut rose 2017 er en svak kobberfarge. Duft av nype, fersken og rødt eple. Smaken er fyldig og syrlig, rødt eple og sitrus. En hummervin, slår importøren fast.

Blanc de noir har 75 prosent pinot noir og 25 prosent pinot meunier. Noe lukket på duft, men vi aner solbær og sitrus. Den tar igjen på smaken, den er kraftig. Her er solbær, røde bær, syrlig og en behagelig sødme. Lang ettersmak. En fet og fyldig musserende, her trengs matfølge. Kanskje til og med noe såpass kraftig som svin eller kylling.

Så går vi over til de stille vinene, som også holder høyt nivå. Vi starter med Balfour Skye’s chardonnay. På duft, urter, fersken, gult eple, smaken er fruktig, vi kjenner pære og sitrus, og kanskje en anelse hvit pepper. Et fet og fyldig chardonnay som vil passe utmerket til fisk med smør- eller fløtesaus, selvsagt. Men også rike kyllingretter.

Til slutt Englands egen drue, den for oss ukjente bacchus. Her er vi i sauvignon blanc-land, dufter av stikkelsbær, solbær, ramsløk, veldig aromatisk. Smaken er fyldig og syrlig, det er solbær og pepper, igjen en lang, frisk ettersmak.

Engelsk vin tjener på klimaendringene, det er ikke lenger problem å få modne nok druer. Vi husker hetebølgene i England i fjor, ille for menneskene, men bra for druene. 2022 tegner til å bli en svært god årgang for engelsk vin, og ikke bare musserende – de stille vinene viser også lovende takter. De gamle rivalene Frankrike og England har fått noe nytt å strides om. Vin på høyt nivå. En stille og sprudlende dyst.

Denne teksten er skrevet av Jon Berg, som også innledet kvelden med et kort kåseri basert på hans siste bok “En smak av England”.