Onsdag 6. november var det klart for årets siste vinsmaking. Det var Alexandre Blaix, vinambassadør fra Moët Hennessy Wine Estates, som var invitert til å presentere fem av Cloudy Bays beste viner.

Kvelden ble utsolgt og 80 spente medlemmer benket seg rundt langbordene.

Cloudy Bay ble grunnlagt i 1985 og er en av de fem første vingårdene i Marlborough-regionen. Dette er vingården som satte New Zealand på vinkartet takket være sin internasjonalt anerkjente Sauvignon Blanc, som har vært flaggskipet til vin fra New Zealand helt siden den første årgang.

Cloudy Bay startet i Marlborough med Sauvignon Blanc, og fortsatte med Chardonnay og Pinot Noir. Innovasjonsånden fortsatte med Te Koko, en fatlagret Sauvignon Blanc lansert i 2000, og mer nylig med Te Wahi, en kompleks og sofistikert Pinot Noir fra deres andree vingård i Central Otago.

Med en forpliktelse til bærekraft og en dyp respekt for landet, er Cloudy Bay i dag synonymt med kvalitet, og produserer levende, uttrykksfulle og minneverdige viner.

Her er våre notatater fra smakingen:

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2023
Vmp.nr. 3089001, kr. 300,90

Lys stågul farge. Duft av solbærblader, sitrus og gress. Kraftfull og crisp. Syrlig med utpreget smak grillet sitron, eple, stikkelsbær og asparges. Tropiske toner av ananas og pasjonsfrukt, men også utpreget brennesle og timian. Tørr og fyldig, god mineralitet og lette røyktoner. Dette er en vin jeg ville servert til noen som elsker Sauvignon Blanc. Lang og behagelig ettersmak.
89 poeng 

Cloudy Bay Te Koko 2021
Vmp.nr. 5931601, kr. 519,90

Sauvignon Blanc. Lys strågul farge. Fruktig og floral duft, hvor duft av eik kamuflerer en del av de karakteristiske Sauvignon blanc duftene. Middels kraftig, men mykt anslag og tydelig syre,-tørr. Tydelig sitron, lime og grapefrukt, men også tropiske frukter som ananas balanserer bak. Gress og stikkelsbær kamufleres litt av vanilje fra eik, og en viss sødme. Noe røyksmak. Litt uvant med smørtoner i Sauvignon Blanc, men kledelig. Vinen er ganske kompleks med hint av urter og mineralitet, noe som muligens kan tilskrives av at vinen delvis modnes i betongkamre. En lang og god ettersmak.
89 poeng 

Cloudy Bay Chardonnay 2022
Vmp.nr. 3140201, kr. 339,90

Lys strågul farge. Duft av fet chardonnay, med lett tropiske undertoner. Tørt anslag, men også en ganske fet vin hvor vanilje og sitrus balanserer med grønne epler. Lette røyktoner og mineralitet får fritt spillerom i en ikke altfor syrlig vin. Litt mye eik, etter min smak, men det er såpass mange interessante ting i denne vinen, som gjør at jeg lett lever med litt for framtredende eik. Det dukker opp anelse av både fersken og melon, grapefrukt og epler i en ganske rå symbiose. En vin som vokser på meg for hver slurk. Denne ble også servert til krabbe naturell, og sto seg godt.
88 poeng 

Cloudy Bay Pinot Noir 2022
Vmp.nr. 5090801, kr. 399,90

 Lett rubinrød farge. Duft av kirsebær og krydder. Smak av kirsebær og jordbær, understøttet av krydret nellik, lær og tobakk. Balansert eik og silkemyke tanniner, som følges opp av enda mer Kirsebær og jordbær. Nettopp den enorme fruktigheten overdøver spensten som ofte tilkjennegir Pinot Noir. Absolutt en god vin, og hvis man smaker godt etter så finner man både lakris og lær, men til denne prisen så er det mange andre alternative leverandører av PN. Medium lang ettersmak. Kveldens laveste score fra min side, men med sterke konkurrenter.
85 poeng

Cloudy Bay Te Wahi 2021
Vmp.nr. 3981101, kr. 759,90

Pinot Noir. Mørk i fargen, som ble forklart med at området hvor disse PN druene vokser, er preget av tynt ozonlag, som igjen gjør at druene har utviklet et tykkere skall en normal for beskyttelse. Tykt drueskall gir mer farge. Ganske kraftig duft av kirsebær, jordbær og eik. Fruktig anslag med medium syre og balanserte tanniner. De vanlige smakene av kirsebær, jordbær og bjørnebær balanseres av eik,(vanilje) røykttoner kaffe, lær og krydder. Syntes å gjenkjenne muskat, men er ikke skråsikker. Litt kortere heng på denne enn forventet, men en vin som sitter godt. Dessverre litt for dyr til å bli fast repertoar hos meg, men kanskje til en finere anledning.
89 poeng

 

Cloudy Bay - Vi prøvde fem viner av deres viner

Alexandre Blaix, vinambassadør fra Moët Hennessy Wine Estates, presenterte Cloudy Bay og dens viner på en energiskl og underholdende måte.

En fullsatt sal fulgte godt med når Alexandre presenterte vinene

Etter vinsmakingen ble det servert ferske krabbeskjell med tilbehør som sitron, majones og bagetter, samt et godt glass Cludy Bay Chardonnay.

I løpet av ca 90 miniutter fikk vi høre litt om historien til det legendariske musikkikonet Edith Piaf, samtidig som vi smakte gode viner og hørte noen av hennes mest berømte sanger.

Historien, sangene og vinene ble presentert av Trine Wiik-Lehmann på en meget engasjerende og profesjonell måte. Sammen med Trine la godt og vel 90 mdeltakere ut på en smakfull reise med 5 viner som kan knyttes opp til Piafs livshistorie. Dette ble en kveld fylt med musikk, historie og smaksopplevelser som vil skapte minner, - en unik kombinasjon av vinsmaking og musikk fra en av musikkhistoriens største legender, Edith Piaf.

Her er våre notatater fra smakingen:

Edith Piaf Champagne Le Bullet Piaf
Vmp.nr. 15610702, kr. 239,00 (Halvflaske)

Lys gul farge, med livlige bobler Duft av gule epler og pærer. Smaken gå umiddelbart til epler, men grønnere epler enn i duften. Underbygges av sitrus, nektarin og brioche. Vinen har noe dybde, men er ikke kompleks. Heller ingen lang ettersmak. En tiltalende champagne på smak, som hadde vært lettdrukket hvis den ikke var så fylt av bobler.

85 poeng

Robert Weil Junior Chardonnay
Vmp.nr. 14152201, kr. 219,90

Lys gul farge Duft av modne epler, sitrus og pære Smak av grønne epler, fersken og tropiske frukter, ananas og mango. Forholdsvis fyldig, og inviterende., men ingen “fet” chardonnay. Balansert syre, tørr.

84 poeng

Ilha do Pico Arinto dos Acores 2021
Vmp.nr. 17142301, kr. 364,60

Strågul på farge Duft av mineralitet, lett eik, lett røyk og tropisk frukt, -ananas Kompleks og fyldig anslag. Hint av aprikose, vanilje og salt. Lette røykttoner og en anelse petroleum, som er mer typisk å finne i riesling. Vinen er balansert med akkurat nok syre, og selv om det er en tørr vin, så gir kompleksiteten grunn til å lete mer. Vulkansk mineralitet, eller lett salt kritt. Røyksmaken kan godt føre tankene over til toastet brioche, og kanskje finner man nøtter langt bak der? Jeg kjente en anelse krydder, som jeg noterte som timian.

89 poeng

Nugues Moulin à vent
Vmp.nr. 15291301, kr. 299,00

Ikke veldig dyp rød. Duft av røde bær og plommer. Lett anslag, myk følelse selv om vinen er tørr og ganske syrefrisk Pepperkrydrede røde bær, jordbær og kirsebær som de mest framtredende. Umiddelbart en behagelig munnfull. Kanskje overdøves smaken av mye alkohol. Kanskje er det lengselen etter å finne de samme smakene som i Pinot noir druen, om gjør at den faller litt igjennom som en ren nytelsesvin? Vi fikk den også servert til en fyldig og smakfull chilipepret kjøttgryte, og da viste den muskler. Jeg er usikker på hvordan denne skal bedømmes i poengscore, men jeg tror jeg lander på

84 poeng

Besserat de Bellefon Champagne. Triple B Brut nature 2013
Vmp.nr. 11253601, kr. 780,00

Gylden gul, med små bobler Kraftig duft av modne epler, grapefrukt og mineralitet. En vin for de som setter pris på oksidasjon. Fyldig med mye frukt, syre og lengde. En eksplosjon av smak. Modne epler er distinkt og overtydelig, men sitrusfrukter som grapefrukt og sitron underbygger. Klare jordtoner og mineralitet, samt hvit pepper og røyk. Blir værende i munnen lenge etter at jeg har svelget. Det var de rundt bordet som syntes denne ble litt mye, så det er nok for de som foretrekker moden champagne, mer enn bare gode musserende. Skal nok prøve denne med et knippe milde oster. Kanskje en Mont d’or..

90 poeng

Vin & Piaf - et vinkåseri med Trine Wiik-Lehmann

MontGras, Chile
28. august

Høstens første møte var viet sju viner fra chilenske MontGras. En entusiastisk Vibeke Bjerke fra importøren Einar A. Engelstad presenterte både Chile som vinproduserende land, samt de sju vinene som stod på programmet. Nærmere 70 fremmøtte fikk gleden av å smake seg gjennom litt over halvparten av de 13 vinene fra MontGras som er å få tak i på Vinmonopolet (Bestillingsutvalget).

Her er våre notatater fra smakingen:

MontGras Sauvignon Blanc 2021
Vnr. 14062501, kr. 179,90
Lett strågul farge.  Delikat duft av nyslått gress, sitrus og asparges. Krisp anslag, frisk uten å være for syrlig, og et mykt sitrus preg. Litt kort vin, som I mangel av karakter kanskje fremstår som litt kjedelig.
85 poeng

MontGras Day One Chardonnay 2021
Vnr. 14364501, kr. 184,90
Strågul farge. Duft av sitrus, melon og tropiske frukter. Lett floral. En balansert og fyldig smak, som understøttes av god syre. Tandre toner av gjærbakst, eple, fersken og melon, som etterlater et lett kremet inntrykk. Litt kort ettersmak som gir den 86 poeng

MontGras De.Vine Reserva Cabernet Sauvignon 2021
Vnr. 14379301, kr. 154,90
Dyp rød, med en duft som antyder en kraftig Cabernet Sauvignon. Frukt og mørke bær både på nese og tunge. Holder ikke helt i forhold til forventninger, men er en relativt kraftig, tørr og allikevel myk vin, som nok passer bedre til smaksrike kjøttretter. Den utfordrer ikke på noen måte, men går inn i kategorien et trygt valg. Skal den nytes uten mat, anbefaler jeg å la den luftes en god stund. Den varer en stund i munnen.
87 poeng

MontGras Day One Carmenere
Vnr. 14062601, kr. 189,90
Dyp rød, med markant duft av mørke frukter, jord, lær og kaffe. De jordlige tonene førte meg inn i en verden av gress og lett gjødslet mark, som kanskje ikke høres fristende ut, men denne vinen overrasket positivt. Vinen fyller munnen momentant med et vidt spekter av smaker og aromaer. Røde frukter og bær, krydder og lær. Godt balansert. En middels til lang ettersmak som pakkes inn i lett vanilje, hvit pepper og kirsebær. Den er balansert og fyldig og akkurat passe med tanniner som gjør den lettdrikkelig til tross for sin komplekse stil. Vi fikk denne servert til empanadas litt senere, og det var et godt valg av vinklubben.
89 poeng

MontGras  Amaral Syrah
Vnr. 14561601, kr. 219,90
Dyp rød, nesten fiolett. Delikat duft av mørke bær og roser. Avdempet jordsmonn med svake røykttoner. Røde frukter og mørke bær er de initielle smakene, men understøttes av mer komplekse toner som svart oliven, tjære og lakris. Vinen har også ligget på fat, så det er naturligvis at toner av vanilje og mørk sjokolade gjenkjennes. Alt er avdempet og godt balansert. Paletten understøttes av gode tanniner, og en tørrhet som gjør at den biter litt fra seg. Det er en kraftig vin, som med såpass komplekse smaker helt sikkert har godt av å luftes lengre enn hva jeg hadde tid til. Tenker også at den ikke har vondt av å serveres noe kaldere enn romtemperatur.
89 poeng

MontGras Handcrafted Rare Pinot Noir
Vnr. 15383001, kr. 299,90
Intens klar rød farge. Fruktig duft av bringebær og moreller, krydret. Tørt anslag, rik smak av plommer og bær, understøttet av lakris, pepper og rosiner. Det ble av foredragsholder nevnt krekling, men det er ikke en smak jeg kjenner godt. Dette er en svært balansert og integrert Pinot Noir, hvor bær og frukt dominerer. Eik er til stede, men ikke sjenerende. Medium lang ettersmak. Denne vil jeg prøve med et godt stykke kjøtt. 
90 poeng

MontGras Ninquén
Vnr. 1322601, kr. 549,90
Dyp rød farge. Kraftige aromaer av krydder og bær. 50/50 blanding av Cabernet Sauvignon og Syrah. En svært vellykket blend, som overøser oss med alt det beste fra disse to druene. Mye frukt og bær, mye krydder og de typiske Cabernet smakene som jordtoner, lær og tobakk. Den sang i munnen, og det eneste irriterende var at det var for lite vin i glasset. Den er akkurat passe tørr, en god integrering av myke tanniner, men kraftig på en god måte. Jeg måtte bare bestille en flaske på polet til senere. Ikke av de billigste, men såpass spennende at jeg syntes den fortjener et dypdykk.
92 poeng 

Etterlatt inntrykk av kvelden er at chilenere kan lage god vin :-) 

(Vinnotatene er ved Jon T,)

PS!
Ønsker du kopi av Vibeke Bjerkes presentasjon, så kan du snart laste den ned her.

Chilenske viner og empanadas.

“Vin” sendte live fra Golia,
med Kjell-Gabriel Hendrichs

For de av dere som ikke kjenner til Kjell-Gabriel Hendrichs, så er han vinskribent for Nettavisen, hyppig brukt foredragsholder innen vin, dommer i internasjonale vinmesser og  han har Facebookgruppen «Vin», Norges største innen vin, med nesten 25.000 medlemmer.

Han holder regelmessig smakinger på Facebook og tirsdag 16. april så ble smakingen sendt direkte fra Golia Vinklubb. På programmet står 7 utvalgte viner fra 7 forskjellige produsenter fra Moldova, i prisklasse 159,- til 386,-.

Før sendingen serverte vi et glass Carastellec Friza Rosé, en frisk og fin musserende vin. Under selve sendingen tok Kjell-Gabriels for seg de fem avbildede vinene, smakte de og ga oss alle både hans kommentarer om vinene, lett ispedd “fun-facts” og annet om landet Moldova.

Etter sendingen serverte vi pizza fra Dominos (ganske presist levert kl 21:30!) samt et glass Carlevana Renaissance Pinot Noir.

Vi møtte Hervé Bache-Gabrielsen 6. mars!

Onsdag 6. mars hadde vi besøk av det norske cognachuset Bache-Gabrielsen

Cognachuset har en unik portefølje med en stor bredde av hva cognac byr på av druer,
distrikter og årganger, til glede for cognacentusiaster i hele verden.

Cognaceventyret startet da unge Thomas Bache- Gabrielsen, fra Holmestrand,
forlot hæren som 20-åring, og reiste til Cognac for å skaffe seg utenlandspraksis.

Da svensker og nordmenn kranglet om unionsoppløsningen i 1905,
etablerte Thomas seg like godt som cognacprodusent i Cognac. I en alder av kun
22 år overtok den unge Nordmann cognachuset E. Dupuy, senere kjent som
Bache-Gabrielsen.

I dag er det fjerdemann i rekken, Hervé, som styrer familiebedriften, den ledende
leverandør til det norske markedet, kjent for kvalitet i alle segment. 

Denne kvelden var vil eieren og fjerde generasjon, Hervé Bache-Gabrielsen med på
smakingen, sammen med Jan Erik Hofslie fra Bache-Gabrielsens norske importør.
I løpet av kvelden fikk vi vite "alt" om historikken, områder, druetyper, fatlagring og så
videre, tilpasset hva vi hadde i glassene.

Vi smakte oss gjennom disse cognac’ene:

  • Vmp.nr 1372101, Bølgen & Bergier - Anna V.S. kr. 473,90

  • Vmp.nr. 5401, Bache-Gabrielsen 3 Kors, kr. 482,90

  • Vmp.nr. 7312801, Bache-Gabrielsen American Oak, kr. 539,90

  • Vmp.nr. 14124702, Bache-Gabrielsen 5 VSOP Organic, kr. 595,00

  • Vmp.nr. 659001, Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne, kr. 729,00

  • Vmp.nr. 1554501, Bache-Gabrielsen Sérénité - Très vieille Grande Champagne, kr. 1 049,00

Gresk aften - med nogo attåt

Året startet med “Gresk aften med nogo attåt” onsdag 31. januar. Vi hadde invitert Gaia-gruppens gründer Lars G. Rein-Helliesen til å ta med seg noen viner og snakke om de.

Det er komplett umulig å få med seg alt hva Lars klarer å si i løpet av to timer og noe ekstra minutter. I løpet av denne tiden fikk vi omtrent hele antikkens historie og gudesagn, samt litt om vinene skulle ha denne kvelden. Lars er et oppkomme av historier, og det er en sann fornøyelse å høre han forelese om et av sine favorittemner. Denne gang var det gresk vin, ispedd noe om vinene fra Neo Polis, som de gamle grekerne kalte byen som senere skulle bli Napoli.

Og han tullet ikke da han fortalte at hans presentasjon var på 66 sider…!
Så i stedet for å forsøke å referere alt som ble sagt, så kan du heller
selv laste ned hele presentasjonen her.

Kvelden ble avrundet med moussaka, gresk salat, tzatziki og nybakt brød,
alt levert av Foodlab, presis som avtalt.

Vi prøvde fire grekere og to italienere:

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

Svakt gul farge, klar
Tydelige mineraler og salt i duft og anslag. Lett floral, og en anelse røyk.
Tørr og syrlig. En kompleks vin, men svært balansert salt mineralsk, sitron og grapefrukt i en kraftfull symbiose. Undertoner av grønne epler.
Krisp og tydelig, krydret med hint av hvit pepper
Lang ettersmak. Santorini, here we come.

90 poeng

Thalassitis PDO

Klar lys gyllen farge
Mineralsk duft og munnfølelse, mye smak med tydelige noter av sitron, sitronskall, epler, kalk og salt. Lett krydret og floral, Tørr, syrlig og godt balansert.
En frisk og god vin, med lang ettersmak.
Nok en god vin fra Santorini.

89 poeng

Villa Raiano Greco di Tufo

Gylden farge
Kraftig duft av Gule epler og honningmelon. floral type Jasmin- lett mineralsk
Fruktig i smak, søt sitron, gule epler, honningmelon, aprikos og tropiske frukter, men med nok syre til å balansere vinen. Hint av roser. Medium kraftig, og medium til lang ettersmak Lett krydret.
En vin fra syd i Italia, laget på en “gresk” drue

89 poeng

Agiorgitiko by Gaia
(
Uttales aii your ritiko)

Mellomdyp rød på farge
Duft av kirsebær, vanilje, jordbær og pepper.
Rund i smaken, men allikevel nok tanniner. Oppleves mer tørr enn søt.
Vanilje skogsbær, jordtoner og hint av sjokolade og tobakk. Lett krydret hvit pepper.
Lett eiket, og en avrundet smak av plomme.
Etterlatt inntrykk er en rund og fruktig vin, med medium ettersmak.
Vi har beveget oss til fastlandet, nærmere bestemt Nemea vest for Athen.

88 poeng


Villa Raiano Taurasi

Dyp rød farge.
Rik på duft. Aromaer av mørke bær, jordsmonn og eik.
Full tyngde vin, som oser over av kraft og styrke. Rik på tanniner som balanserer de kraftige smakene som denne vinen byr på. Kaffe, skogsbær, vanilje, jordtoner, lær og krydder.
En anelse røyk, som dukker opp når de mørke fruktene roer seg i munnen.
Lang og balansert ettersmak.
Vi skal tilbake til Italia, nærmere bestemt Campania. En typisk representant av vin fra den “gamle verden”

90 poeng

Vinsanto by Gaia

Fargen minner om cola
Soltørkede Assyrtikodruer lagret på eik.
Denne vinen er søt. Dufter av brent karamell, svisker og kaffe.
Smaker sitron, rosin, krydder, kamfer, tropiske frukter, fiken, dadler, honning ,karamell osv osv.
Dette er en kraftfull og søt dessertvin, som er behagelig balansert med akkurat nok syre.
Det er lett å sammenligne denne med vesentlig dyrere dessertviner fra andre land.
Men Santorini her altså.
12% alkohol

92 poeng

Lars underholdt oss med antikkens historie og gode viner.