Tekst: Truls Aasterud
Golia Vinklubb prøver viner fra (litt flere steder) enn Western Australia
Omlag 90 vininteresserte medlemmer og gjester var samlet til Golia Vinklubbs første smaking for høstsemesteret. Kveldens tema skulle egentlig være viner fra området Western Australia, men på grunn av et lite imponerende utvalg fra den regionen på Vinmonopolet, utvidet vi horisonten og smakte på vin fra hele Australia.
Cathinca Dege klar for å presentere vinlandet Australia for Golia Vinklubb.
Cathinca Dege, tidligere norgesmester i vinsmaking og nåværende hovedlærer på Norsk Vinfagskole, ledet oss både gjennom kveldens smaking og gjennom den australske vinhistorien. Australia er et spennende vinland, men får ofte liten oppmerksomhet sammenlignet med de mer tradisjonelle landene som Frankrike, Italia og Spania. Det er litt urettferdig, egentlig, fordi Australia har både et imponerende jordsmonn (av de omlag 170 jordsmonnene som FN har identifisert finnes hele 76 i landet) og et variert klima som gjør at mange vindruer trives svært godt. De kan skryte av å ha vinranker som er 150-160 år gamle, og i Australia finner vi også noen av verdens eldste Riesling- og Pinot noir-planter.
Det er kanskje ikke noe man tenker så mye over, men Australia er, sammen med USA, det landet i verden som produserer nest mest Riesling, rett bak Tyskland. Mens tysk Riesling kan være ganske søte, er den australske vinen tørrere og mer sitruspreget. Rieslingen vi fikk smake denne kvelden var det - tørr og med mye smak av sitrus og mineraler. Foruten Rieslingen fikk vi smake fem viner (seks om vi regner med vinen til maten): to hvite og fem røde.
Viner som ble prøvd:
Devils Corner Riesling 2015, fra Tasmania, kr. 149,90
Bremerton Special Release Fiano, fra Langhorne Creek, kr. 189,90
Some Young Punks Passion has Red Lips 2017, fra McLaren Vale, kr. 200,00
Sandalford Margaret River Range Wilyabrup Cabernet Merlot
Torbreck Old Vines 2015, fra Barossa, kr. 179,90
The Velvet Fog Pinot Noir 2016, fra Adelaide Hills, kr. 179,90
Av disse så utmerket begge de to hvite vinene seg med sin friske stil, og særlig Devils Corner framstod som et meget godt kjøp. Torbreck Old Vines, med sin «Rhône-drueblanding» falt i særs god smak rundt noen av bordene, mens andre trakk frem The Velvet Frog som en flott Pinot Noir.
Etter smakingen leveete Domino’s 36 pizzaer, og flere flasker med Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet ble satt frem. En hyggelig kombinasjon, dette også.