Av: Barnebordet vinklubb. Foto: Truls Aasterud
Most Wanted Wines
30. januar fikk Golia Vinklubb besøk av gjengen bak vinserien ‘Most Wanted Wines’ og Jon Trygve Hegnar. Med seg hadde de henholdsvis 11 viner og en vinapp som skulle testes av oss.
Gjengen klar for å presentere Most Wanted for Golia Vinklubb. Fra venstre Mark Elener, Elin Halvorsen, Rachel Archer og Pia Katrine Tegnander
På nettsiden til Most Wanted Wines er det et utvalg på 13 viner, og stadig utvides utvalget i vinserien. Det er Ekfjord AS som er importør av vinene til Norge, og tre av de seks vinene som finnes på polet i dag er nyheter i Vinmonopolets sortiment. Det er snakk om å ta inn enda flere. Hvilke av vinene fikk Golia Vinklubb denne kvelden si sin mening om.
Til å hjelpe oss tok vi i bruk ‘Smakeappen’, som er en ny app for vinsmaking utviklet av blant andre Jon Trygve Hegnar. Golia Vinklubb fikk prøve betaversjonen kvelden før den endelige versjonen kom på markedet. Appen er laget blant annet for vinmesser og vinsmakinger, der man kan lage en komplett oversikt over alle viner som serveres på en gitt vinsmaking. Resultatene fra kveldens smaking kan man se i appen i lista ‘Golia tester Most Wanted Wines’.
Jon Trygve var selv til stede på begynnelsen av kvelden for å svare på spørsmål om appen. Når også produsent Off-Piste Wines og importør Ekfjord AS var representert, ble det fullt hus. Fra Ekjord deltok Elin Halvorsen (brand manager) og Pia Katrine Tegnander (brand Manager), og fra Off-Piste Wines stilte eksport-manager hos Off-Piste Wines Mark Elener opp, sammen Rachel Archer som er ansvarlig for å utvikle nye produkter. Med idé til konsept og design kan Rachel regnes som ‘hjernen’ bak vinserien.
Off-piste Wines har en visjon om å få alle, bestemoren din så vel som dine venner, til å nyte verdens ‘most wanted’ viner. Dette er et kult konsept – de mest ettertraktede vinstilene gjort enkle å få tak i og enkle og elske, helt uten snobberi. Konseptet har ikke gått ubemerket hen i Norske Vinklubbers Forbund (NVkF), og deler av klubbens styre har tidligere uttrykt sin mening om tre av vinene i serien i en artikkel publisert på NVkFs nettsider. Med hele 11 viner skulle Golia Vinklubb stifte et nærmere bekjentskap med vinserien.
Det første man merker seg, er at vinetikettene er gjenkjennelige. Ifølge Mark er tanken at folk skal kunne kjenne igjen andre viner i serien, og ha tillit til at også disse er gode. Dette gjør det lett for mannen på gata å utforske vinstiler han tidligere ikke har prøvd.
Tilgjengelighet virker å være en sentral del av vinseriens konsept, og da snakker vi tilgjengelig i en bred forstand av ordet. For det første er de rimelige på pris. Alle kveldens viner lå mellom ca. 129 kr og 159 kr. De fleste skal kunne ha råd til Most Wanted-vinene, sier Mark. Men det er ikke bare pris som er avgjørende for valg av samarbeidspartnere. Mark snakket varmt om vinprodusentene de samarbeider med, og det var tydelig at de valgte samarbeidspartnere de har tro på og som deler deres verdier.
Vinene er dessuten lettdrikkelige og skal nytes nå. Det er ikke flere lag med gjemte nyanser som kun den trente nese og gane fanger opp, men luktene og smakene ligger lett tilgjengelig for alle og enhver. Sådan er vinene ganske enkle, og noen ble litt kjedelige når de manglet mer dybde. Mens andre igjen kledde denne tilgjengeligheten godt. En slik vin var Most Wanted Sauvignon Blanc, en vin fra New Zealand som var svært representativ for Sauvignon Blanc-druen den var laget på. Her oste det av lukter og smaker typiske for denne druen, som stikkelsbær, sitrus og kattetiss. Den var krisp og aromatisk, og er en fin introduksjon til Sauvignon Blanc-druen i New Zealand.
Mens Most Wanted Sauvignon Blanc allerede finnes på Vinmonopolet i to størrelser, er en mulig kandidat til å importeres til Norge Most Wanted Albariño. Albariño-druen er kanskje best kjent fra Spania, og er en signaturdrue i det spanske vinområdet Rias Baixas. Nettopp derfor valgte Most Wanted-gjengen å hente Albariño-vinen herfra. Også denne vinen hadde mange av de ‘typiske’ trekkene ved sin drue: den var syrlig og frisk, med grapefrukt og aprikos.
Kveldens favoritt, basert på resultatene i Smakeappen, var Most Wanted Primitivo. Fra Puglia i Italia gjorde denne vinen det skarpere enn sin Californiske motpart, Most Wanted Zinfandel. Vinene hadde til felles en smak av saftige bær, medium fylde og et sødmefullt preg, men Most Wanted Primitivo klarte bedre å balansere denne sødmen.
Da NVkF skrev om Most Wanted Wines tidligere, stilte de spørsmålet «Er det hold i å kalle vinene ‘Most wanted’?». Noe svar ble derimot ikke gitt, og spørsmålet blir også nå stående ubesvart. Dette er ikke toppviner, til det blir de litt for enkle. Men det er et kult konsept, som gjør det lett å bli litt bedre kjent med mangfoldet av vindruer som faktisk finnes.