Tekst Jan-Egil Wigen Aasterud, bilde Truls Aasterud
"Smak Spansk" på Golia
Onsdag 31. januar sparket Golia Vinklubb i gang sitt jubileumsår med en av de mest folksomme smakingene noen gang. Drøyt 90 personer trosset snøfallet og fant veien til Velhuset. Kveldens tema var spansk mat og vin, og til oss kom Jon Berg og Rodrigo Belda for å snakke om den nye boken sin, «Smak Spansk». Berg er tidligere journalist for NRK, sommelier og har tidligere skrevet bøkene ”Italia. En matsafari” og ”Spania. En matsafari”. Belda er, i tillegg til Godliabeboer, eier av blant annet tapasrestauranten Delicatessen og har skrevet boka ”Tapas”.
I foredraget sitt ga Berg og Belda både en innføring i spansk mat, og delte flere av sine mat- og vinopplevelser fra Madrid-området. ”Smak spansk” er nettopp en slags blanding av en reise- og kokebok fra den spanske hovedstaden og områdene rundt, med skildringer og historier fra de mange spennende restaurantene der nede, i tillegg til mange oppskrifter – selvfølgelig med en vinanbefaling til hver rett. Madrid er, i hvert fall ifølge Berg og Belda, vel verdt et besøk. Da passer det bra at det nettopp er hit Golia Vinklubbs medlemstur i mai går!
Kveldens vinutvalg var variert, med sju viner fra ulike spanske områder. Den første vi ble servert var Equilibri Funambul cava fra Catalonia. En noe syrlig og frisk musserende med smak og lukt av eple og sitrus.
I motsetning til en del tidligere smakinger ble vinene denne kvelden servert fortløpende gjennom foredraget, hver gang Berg la merke flere tomme glass i forsamlingen, fikk «servitørene» beskjed om å skjenke ut neste vin. Veldig gledelig for oss vintørste «ungdommene» på Barnebordet. Ikke lenge etter at cavaen var drukket opp ble neste vin skjenket opp; hvitvinen Jose Pariente Verdejo Fermentado en Barrica 2015 fra Rueda, et vinområde nordvest i Spania var en god oppfølger. Lukt av nektarin og blomster, og en syrlig og noe overraskende fyldig smak, med lang ettersmak.
Kveldens første røde var av det litt mer spesielle slaget. Det var det i hvert fall enighet om på Barnebordet. Naturvinen 300 dias de sol 2016 kommer fra vinområdet La Mancha, som kjennetegnes av et veldig varmt klima. Her brukes det planter med mye blader for å beskytte druene mot den varme sola, og røttene går langt ned i bakken for å få tilgang til vann. Varmen gjør noen ganger at druene blir brente, som setter et ekstra særpreg på vinen. Den vi fikk servert denne kvelden hadde både lukt og smak av surkål og rødkål. En kraftig smak, men med en kort utgang. I følge Berg og Belda er dette en god matvin, som endrer karakter om den serveres sammen med noe å bite i.
Vin nummer fire, og kveldens andre rødvin var noe helt annet enn den første. Fiesta de Azul 2016 fra Navarra overrasket med en søtlig lukt av fløtekaramell og vanilje. Smaken var likedan, og minnet om Smørbukk. De av oss rundt bordet som fortsatt hadde en slant igjen av 300 dias de sol kunne konstatere at de to ikke matchet spesielt godt, selv om surkålsmaken ble litt mildere etter en slurk av Fiesta´n.
Den neste vinen vi fikk i glasset var en Finca Bacara 2016 fra Jumilla-distriktet. En god vin, med både lukt og smak av frukt og krydder.
Kveldens høydepunkt for undertegnedes del var uten tvil Muga Reserva 2010. En skikkelig typisk Rioja-vin. Smak av mørke bær, krydder og gress. En del tanniner og en god og lang ettersmak. Den gode smaken reflekteres dog i prisen, 239,90 i Vinmonopolets basisutvalg.
Mens maten ble gjort klar, som for øvrig var nydelig tapas fra Rodrigo Beldas Delicatessen, ble siste vinen servert. Tio Pepe Fino en Rama 2016 fra Jerez, en tørr og fyldig sherry med lang ettersmak. Passet utmerket til maten!